Центърът за обществена подкрепа в Дулово навърши една година

01.02.2018 16:48

Днес,1 февруари 2018г, Центърът за обществена подкрепа(ЦОП) –Дулово навършва една година. По случай празника екипът на ЦОП  реши да поздрави първия за социалната услуга потребител - Джесур Билент от гр. Дулово.

Повече за дейността на социалната институция през изминалата година научаваме от Магдалена Панова-управител на ЦОП.

„ Детето и неговите родители бяха  потребители на услугата за превенция на изоставяне на малкият Джесур и отглеждането му в биологичното семейство.В продължение на 6 месеца екипът специалисти на ЦОП подкрепяха, консултираха и придружаваха  семейството, с цел отглеждане на Джесур в семейна среда. Осъществена беше превенцията и малкият потребител остана в семейството си заедно със своите две по-големи сестри.

През тази първа година от съществуването си ЦОП е работил и работи с общо 70 потребителя  от различен етнически произход и по различни направления. Някои от потребителите са насочени от Дирекция „Социално подпомагане“-отдел“Закрила на детето“ (ДСП-ОЗД) Дулово, но по- голямата част са насочени от училища или са  потърсили сами услугите на екипа от педагог, психолог, социален работник и юрист.“

Всеки потребител е имал различна нужда от помощ и подкрепа. По-голяма част от децата и техните семейства са консултирани с цел превенция на отпадане от образователната система, с  други е  работено за отглеждане на децата в семейна среда; повишаване на родителският капацитет; правилно полагане на грижи за новородено дете и адекватно родителстване; психологическо консултиране на деца и родители; семейно консултиране на семейства и деца в процес на развод или раздяла; подкрепа  на семейства срещащи трудности от различно естество при отглеждане на децата си; деца преодоляващи различни психо-емоционални травми и състояния.