ДУЛОВО-ДЕН НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ 2020г.

21.01.2020 13:54

Празник на живота

 
151 бебета са се родили през 2019г в АГО към МБАЛ Дулово, с 5 повече от предходната година. С традиционния ритуал по измиване на ръцете на акушер-гинеколозите  под новия, красив стенопис "Майчина прегръдка"(изрисуван от силистренската художничка Елена Маркарян)  започна Деня на родилната помощ-21 януари -Бабинден.  Приветствия към лекарите и акушерките поднесоха кмета на общината-д-р Юксел Ахмед,управителят на болницата д-р Константин Попов,  д-р Любомир Минков, началник на отделението. Благодарение на новосформирания екип на отделението преди 3 години се е повишило и качеството, и броя на ражданията-този факт бе подчертан в поздравленията и от гостите, и от благодарните родители. 
Екипът на отделението е благодарно за новите медицински уреди, които са дарени от "Каолин"ЕАД, от сем.Тодорови от гр.Силистра, от Общината, от жители на града и областта.   Всички аплодираха малкия Аян(означаващо-светъл,бистър, кристал) на сем.от Дулово, което стана бебе на годината(р.на 03.01.2020 г) и получи специален плакет и подарък от отделението. Точно на 21.01.2020 г бе изписването на Мете- второто дете(пак момче) на семейство от село Златоклас, родено на 17.01.От началото на високосната година до момента в отделението са проплакали 10 бебенца-3 момичета и 7 момчета. Последното за 2019г се е родило на 30.12., а първото за 2020г -на 3.01.
Празнични поздрави с песни и танци поднесоха самодейците от НЧ"Н.Й.Вапцаров"-Дулово.
 Преди обяд, кмета на общината д-р Юксел Ахмед и неговия заместник Юксел Исмаил, посрещнаха представителки от пенсионерските клубове"Втора младост" и "Зора". С "интересни" и закачливи сценки и песни те пресъздадоха обичаите и нравите по време на Бабинден в дуловския край. 
ВАНЯ ПЕТРОВА