Хирургичното отделение в дуловската болница получи ново дарение от „Каолин“ЕАД

14.02.2020 18:13

Кметът на Община Дулово – д-р Юксел Ахмед - разгледа новия апарат, който е дарен на хирургичното отделение към МБАЛ Дулово от „Каолин“ЕАД. На представянето присъстваха управителят на болницата  д-р Константин Попов, лекарите от ХО - д-р Дечо Иванов, д-р Муртаза Моканов, д-р Благовест Димитров, д-р Себахатин Моллов и екипа на отделението.

Д-р Дечо Иванов, началник на отделението каза, че този нов апарат ще улесни значително дейността на лекарите и най-важното – ще бъде изключително ценен и полезен за пациентите. HD видеоендоскопската система за горна и долна ендоскопия дава възможност за ранно откриване и диагностициране на различните видове заболявания на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черва), сред които и злокачествени. През последните  години такъв вид заболявания зачестиха във всички възрастови групи. С този нов апарат лекарите имат възможност за ранното диагностициране на проблемните зони и бързо вземане на решение за адекватно лечение, а това е от значение за съдбата на пациентите, не само от района на дуловската община, но и от съседни общини и области. Става дума за превенция, която спестява време и много високите последващи разходи за лечение, ако заболяването не бъде открито навреме. В момента Хирургичното отделение на МБАЛ-Дулово работи с такъв апарат, който е под наем от МБАЛ-Исперих, а освен това е морално остарял. Много колеги от други болници работят с нова апаратура и този нов за нас апарат  наистина е належащ за работата на отделението, тъй като неговите възможности са много големи и са в полза на пациентите.  Ще се подобри и повиши качеството на лечебно-диагностичния процес и ще се съкрати времето за лечение.

Д-р Попов сподели, че отново „Каолин“ и кмета на общината са се отзовали и са изпълнили надеждите на лекарите за подобряване и обновяване на апаратурата в болницата като единствената цел е здравето на хората. Д-р Иванов е сертифициран за работа с такъв вид апаратура и това дава спокойствие и сигурност за нас като ръководство, но най-вече за пациентите-допълва д-р Попов.

Благодаря от ваше име и от името на хората от района, на фирмата-дарител „Каолин“ ЕАД. Лека работа и да ви е честита новата придобивка, като се надявам да продължавате все така отговорно да се грижите за живота и здравето на жителите от региона каза д-р Юксел Ахмед.                                   

ВАНЯ ПЕТРОВА