Народен представител, кмет и областен управител направиха дарение в село Паисиево

12.11.2018 17:30

Народният представител Алтимир Адамов, кметът на Община Дулово д-р Юксел Ахмед и областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен направиха дарение в СУ“Христо Ботев“ село Паисиево. То е предоставено от Държавната агенция за координация и сътрудничество към президента на Република Турция. 

20-те първокласници получиха цветни раници с всички необходими за тях материали и ученически пособия, а учениците от началния курс получиха 10 топки и 5 федербала. По думите на областния управител на област Разград  Гюнай Хюсмен стана ясно, че училището не е избрано случайно - на 1 ноември СУ“Христо Ботев“ чества 20 години от преобразуването му от основно в средно, 90 години –българско образователно дело и 123 години от стъпването на първите учители тук. В момента в него се обучават 232 ученици от първи до дванадесети клас от шест населени места.

 Другият повод е, че то стана още по-близо до община Исперих, тъй като наскоро бе завършен ремонта на отсечката Паисиево-Китанчево, а по този начин се облекчи движението към двете общини-Дулово и Исперих и се съкрати пътуването с близо 25 км. Ремонтът е осъществен от община Дулово с предоставени по ПМС средства за тази отсечка в размер на близо 300 х лв. Областният управител  сподели, че е впечатлен  и от учителите, и учениците от паисиевското училището и акцентира върху работата с децата-билингви и отбеляза, че и занапред трябва  да се полагат усилия за подобряване на условията в сферата на образованието, а децата с различен майчин език от българския да усвоят официалния книжовен език, за да имат по-добри шансове за реализация.

На събитието присъства кметът на селото Гюрджан  Рахми                заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ Доротея Тотева, директорът на СУ“Хр.Ботев“ Юлвие Рафи.

Ваня Петрова