Щъркели приютени в сградата на община Дулово

20.03.2018 17:54

От рано сутринта,в първия пролетен ден-20 март, служители и работници от община Дулово са обходили мястото, край околовръстното шосе, в което има голям брой щъркели, замръзнали от ледения дъжд. В гаража в сградата на общината са прибрани 21 щъркела в по-тежко състояние, осигурена им е храна.Много от жителите на общината са проявили самоинициатива и загриженост за премръзналите птици и са ги прибрали на топло по къщите и стопанските си постройки. Собственици на кооперации и частни фирми излязоха на полето и разхвърлиха храна в нивите. Ловните дружинки по места са се организирали да обхождат землищата за бедстващи птици. От Община Дулово има  служители, които да правят оглед край пътищата за премръзнали и в по-тежко състояние щъркели. Има и готовност за закупуване на риба за изхранването на птиците.
 Още вчера, д-р Юксел Ахмед, кмет на общината, лично се ангажира с обхождането на района и пое ангажимент за наблюдаване на птиците и за предприемане на адекватни мерки за спасяване на застрашени екземпляри. Д-р Ахмед благодари на всички, които са се включили в спасяването на премръзналите щъркели.

Движението по общинските пътища в района на Дулово е при зимни условия, няма затворени участъци. Опесъчени са конфликтни пътни отсечки. Авария остави без ток села по линията Поройно - Чернолик – Златоклас. Заради това учебните занятия в училището в Чернолик са с намалено времетраене. Работи се по отстраняване на възникналите проблеми. От полицията предупреждават да не се предприемат пътувания, ако не е крайно наложително.

 

Image removed.     Image removed.

 По повод ниските температури, ледения дъжд, последвалото обледеняване и сигналите за измръзнали птици ето информация, която може да ви е полезна- Има животни и птици, които са защитен вид и са включени в Закона за биологичното разнообразие. Ако попаднете на птица или животно от такъв защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие трябва първо да се свържете с най-близката Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), в района, в който се намирате.  Можете да използвате телефон 112.
Специалистите от РИОСВ оглеждат и преценяват състоянието на птицата или животното. В случай, че може да оцелее без намеса в момента, то се оставя на място, а в противен случай се изпраща за лечение и отглеждане към спасителен център.
За Североизточна България, телефоните на екоинспециите,  където може да подавате сигнали за измръзнали щъркели и други птици, за животни са:

РИОСВ - Русе -Зелен телефон: 082/ 809 281

РИОСВ – Шумен - Зелен телефон:  0885 75 02 75