Трифон Зарезан в село Грънчарово 2019

14.02.2019 17:42

Жена е победител в състезанието по орязване на лозя

В истински общоселски празник се превърна тазгодишния Ден на лозаря-14 февруари в дуловското село Грънчарово.Винаги в нашето село се чества Трифон Зарезан, но този път решихме да го направим по нов начин-каза един от организаторите-Ганчо Велев. Десетки жители и гости на селото се събраха да почетат Св.Трифон и неговия празник, който започна с литургия в местната църква. По-късно всички се отправиха към лозето на Иван Пенев, в което, както повелява традицията, бе направено и зарязването на лозите, а лозовите пръчки и корени бяха полети с вино-да роди лозата хубаво грозде, та да има и хубаво вино. Кметът на селото Петър Иванов връчи и короната на Цар на лозята и виното на най-възрастния и табиетлия майстор Иван Пенев.

Под звуците на добруджанска музика всички се отправиха  към центъра на селото, където се проведе и състезанието за най-бързо и качествено орязване на лози. Специално жури оценяваше участниците и класирането е: 67 годишната Мария Ганева зае първо място, на второ-80 годишната Димитра Христова и на трето място 63 годишният Васил Петров.  

Празникът продължи с дегустацията на червено и бяло вино и замезване с хубава скара и пъстърва.За доброто настроение на всички се погрижиха самодейците от НЧ“Хр.Ботев“с. Грънчарово-фолклорната група бе облечена с автентичните преселски носии- танцовия състав от дуловското читалище и музиканти-самодейци. Тържеството, според организаторите: НЧ“Хр.Ботев“, групата „Всяка сряда“ и кметството в село Грънчарово-ще продължи до ранни зори, за да се почете както подобава Трифон Зарезан.

ВАНЯ ПЕТРОВА