Великденски концерт в Дулово на английски възпитаник с дуловски корени

03.04.2018 17:59

Община Дулово и НЧ“Н.Й.Вапцаров“ организират на 4 април великденски клавирен концерт на талантливия пианист Галин Ганчев, който ще изпълни произведения на Бах, Шуберт, Шопен. Концертът ще се състои в залата на общината от 18.00ч, а входа е свободен.

Галин понастоящем е стипендиант (притежава стипендия "Тоба Ман") в Кралската музикална академия-Лондон, където изучава пиано с Иън Фонтан и пиано- съпровод с Михаел Душек.

Галин Ганчев е роден през 1996 г. във Варна и е израснал в музикално семейство. Баща му Ганчо, който е родом от Дулово, е диригент и музикален режисьор, а майка му Миглена е пианист и вокален педагог. Неговите баби и дядовци също са били музиканти – единият му дядо  е свирил на виола и е бил хоров диригент,  а баба му Мария е била цигулар.

Галин изучава пиано от шестгодишна възраст. Започва да учи пиано в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна.От началото на септември 2010 г.  е приет в училище Шрюсбъри-Англия. В периода 2010-2015 г. Галин има 9 участия в състезания, в които печели първата награда два пъти. През 2012 г. печели титлата "Млад музикант на годината". Участва в повече от 70 концерта в Обединеното кралство, България и Италия.  През времето си в Шрюсбъри Галин Ганчев има пет  рецитала за пиано в Обединеното кралство, шест в България и един в Италия.  100% учен Чарлз Бърни

.Миналата година Галин Ганчев изпълни първия концерт за пиано на Ф. Лист на изявения Европейски музикален фестивал във Варна с Варненската филхармония под палката на Мартин Георгиев. Галин наскоро стартира и премиерите на свои собствени произведения, първият от които е "Nocturne in e minor" за соло пиано, op.7 (излъчвано в рецитал през април 2017 г.).

Репертоарът му включва повече от 130 музикални произведения - повечето от които са самостоятелни  за пиано и концертни творби. 

ВАНЯ ПЕТРОВА