Вицеконсулът на Русия на посещение в Дулово

28.04.2017 08:09

Вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация в град Русе,  Алим Жаманов, бе на посещение в град Дулово и село Межден. Поводът бе поднасянето на венци пред паметниците на Александър Тушков и Павел Тихонов изградени в село Межден  и в град Дулово. Тази инициатива се осъществява в навечерието на Деня на Победата -9 май, а паметниците са свързани  с Втората световна война и Русия. Г-н Жаманов бе придружен от заместник-областния управител  Младен Минчев и от членове на Руския клуб в Силистра,  с  председател  Нина Георгиева.

 Ученици, изучаващи руски език, от ОУ“Хр.Смирненски“ и СУ“В.Левски“ в Дулово се запознаха с вицеконсула, който ги приветства  и благодари на всички присъстващи за вниманието и уважението, което засвидетелстват към историята и паметта на руските войници загинали в дуловския район.

В срещата взеха участие заместник- кмет Доротея Тотева, директорът на Историческия музей Белчо Маринов, Стоян Колев, председател на областното дружество на Съюза на ветераните от войните, Петър Георгиев, секретар на дуловското читалище, преподаватели по руски език, жители на града. Всички излушаха с интерес 72-годишната поетеса и общественичка Иванка Стоянова, която-на руски език-разказа факти от краткия, 19 годишен живот и  гибелта на Павел Тихонов.В края на срещата бяха поднесени цветя на паметника на Тихонов, който се намира в централната част на Дулово.

 

ВАНЯ ПЕТРОВА