В периода 6.04.-8.05., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще селедят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “Б” в търговската мрежа, т.е. за преработка - в производството на различни яйчни продукти. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празници 17-20.04., вкл., на 1 и на 6.05. ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите;
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.
---