904 под карантина в област Силистра, 253 са освободените от нея без оплаквания; БАБХ с проверки за Великден и Гергьовден; ново дарение за МБАЛ Дулово

03.04.2020 18:09
В Силистренска област към 1.04.2020 г. под наблюдение и в 14-дневна домашна карантина са 904 лица, завърнали се от страните с регистрирани случаи на COVID-19. За 253 лица карантината е приключила без съобщения за клинични оплаквания. През последните един-два дни при проверки е установено, че 4 души в област Силистра не спазват карантината: един на територията на РПУ Тутракан, а другите 3 - на РПУ Силистра (в случая в община Кайнарджа).
 
В задоволително общо състояние (субфебрилна температура, кашлица и отпадналост) са двамата пациенти от село Сребърна, настанени преди няколко дни в интензивно отделение на МБАЛ Силистра. До този момент е установено, че в полета със самолет от Лондон до Варна двамата съпрузи – англичанин и българка, е имало 7 души от област Силистра, за които е съобщено да бъдат взети предписаните мерки. Информация е подадена за издирване и на другите лица от същия полет.
 
Всеки ден РЗИ Силистра попълва данните за новопристигнали от чужбина лица в уеб-базираната автоматизирана система за лица под карантина. Както е известно, това става със съвместните усилия на общиниге, МВР по места, РЗИ и бюрата по труда. От община Главиница съобщиха: завърнали се от Германия - 5 души; подготвя се секция в интернет страницата на общината, която да включва информация за карантинираните на територията на община Главиница; създава се организация за дните на изплащане на пенсии от пощенските станции, за да бъде предотвратено струпването на възрастни хора пред пощенските клонове.
 
Напомняне: силистренският ГКПП разполага с 24-часов здравен контрол с представители на РЗИ и РЗОК). Продължават дежурствата на инспектори от РЗИ Силистра и на тел. 0879 170 186 за въпроси и сигнали от страна на ведомства и на граждани. Сигнали за нередности приема и БАБХ на т.нар. горещ телефон (0700 122 99), както и през онлайн формата на сайта.
 
БАБХ с проверки по Великден и Гергьовден
 
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).

В периода 6.04.-8.05., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Инспекторите ще селедят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “Б” в търговската мрежа, т.е. за преработка - в производството на различни яйчни продукти. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на официалните празници 17-20.04., вкл., на 1 и на 6.05. ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.

Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите;

Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.

---

Поредно дарение във връзка с извънредното положение в страната: по информация от ОбС Дулово - "БРАТЯ ПЕПЕЧ" ООД - в размер на 15 000 лв. за МБАЛ Дулово ЕООД!