Д-р Юксел Ахмед присъства на официалното представяне на „Енциклопедия- Силистренска област“

28.11.2017 08:51

На 27 ноември в Художествената галерия в град Силистра се проведе представянето на първото по рода си издание на „Енциклопедия-Силистренска област“. В събитието участваха  Емил Радев-евродепутат , народните представители Алтимир Адамов и Александър Сабанов, председателят на УС на СНЦ „Енциклопедия - Силистренска област“ Тодор Тодоров, професорите Димитър Игнатовски, Ивайло Петров и Георги Атанасов, кметове на общини, областния управител Ивелин Статев,  представители на културни институции, музеи, читалища, кметства.

Главният редактор на уникалното издание проф. дин Димитър Игнатовски в кратко експозе представи съдържанието на енциклопедията.Специален гост на събитието бе  академик Константин Косев,който приветства създателите на Енциклопедията и заяви, че това е истински подвиг в днешно време, но е важно съдържанието на книгата да достигне до много читатели и най-вече до младите хора. Чрез запознаване с нейното съдържание, те ще осъзнаят значимостта на родния си край.

 

Д-р Юксел Ахмед поднесе поздравления от свое име и от името на жителите на общината към инициаторите и изпълнителите на това наистина уникално издание. В него се казва:  Понякога в разговори сме чували за едно или друго населено място, споделяли сме си какви хора живеят там, с какво се занимават, какво е характерно за района, в който живеят. Но това остава в разговора ни и … понякога забравяме казаното.

       Но още древните са казали- казаното се забравя, написаното остава завинаги. Ето това е истинското и ценното в първата по рода си „Енциклопедия - Силистренска област“-написаното с исторически, географски, икономически, социални факти и данни за нашия роден край. Отваряме страниците и си припомняме, и научаваме  още нещо ново и важно за нашите красиви села и градове.

       Надявам се това да направят нашите съграждани, младите хора, жителите от цялата страна. За мен е чест да бъда на това уникално събитие и се надявам, чрез нашата енциклопедия хората от страната и чужбина да открият един не толкова познат за тях североизточен район от България, да ни посетят и да видят с очите си красотата на Силистренския край, а със сърцето и душата си да почувстват добротата и сърдечността на хората от крайдунавска Добруджа.

       Благодаря от свое име и от името на жителите на община Дулово  и поздравяваме  инициаторите и изпълнителите на това наистина важно и ценно издание  - „Енциклопедия-Силистренска област“.

 

Председателят на СНЦ „Енциклопедия Силистренска област“ Тодор Тодоров поднесе благодарствен адрес до кмета на Община Дулово и екземпляр от енциклопедията.

 

ВАНЯ ПЕТРОВА