На Стефановден – празник в храма на село Секулово

28.12.2017 08:50

На третия ден от коледните празници-27 декември-Стефановден, Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение със свещеници, отслужи празнична литургия в църквата в дуловското село Секулово. Храмът е единствения в Доростолската епархия, който носи името на първомъченика „Свети Архимандрит Стефан“.

     Доростолският митрополит разказа пред събралите се миряни житието на Св. Архм.Стефан и отправи специални благопожелания за здраве и благоденствие на всички именници.

     Църквата е построена през румънско-1927г, а е осветена през следващата 1928г-разказва бившата начална учителка Недка Стоянова, която от дълги години издирва исторически данни и факти за историята на някогашното село Усул кьой, дн.Секулово. За съжаление при напускане на района румънските власти, включително и свещениците са прибирали или направо са унищожавали архивите-допълва Недка Стоянова. През 1944г тук е провеждал служби руски отец, който е придружавал военните части от Червената армия и като бебе аз съм кръстена от него-допълва Мария Йорданова от с.Окорш.  Църковното настоятелство бе приготвило за всички  празничен курбан.

      През 2013г  Никола Попов, земеделски производител от Дулово прави пълен ремонт на храма и е основния ктитор на духовната обител. През новата- 2018 година църквата  „Свети Архимандрит Стефан“ в село Секулово ще чества 90 години от освещаването.

       През месец октомври 2016г за 340-годишнината на селото бе открита паметна плоча. Данни за  село Секулово се откриват в Националната библиотека от 1676 г. във връзка със събирането на данък към тогавашната османска власт. От там се знае първото му име –  Усул шах Вели – по името на пашата, който е основал селото в Силистренската кааза. След това остава Усул кьой, което от османо-турски  превод означава Бавно село, тъй като се е местело на различни близки терени. Тук е и една от версиите за името му- Секулово-секачи, които са се местели със семействата си по горите, за да добиват дървен материал. Секулово се нарича от 1942 г. на името на Секул войвода –  македонски революционер. Македонци са сред първите заселници, а след това идват и преселници от Башкьой. В момента в селото живеят българи, турци и роми.

 

ВАНЯ ПЕТРОВА

Image removed.