За пета поредна година в село Грънчарово се пяха и играха добруджански песни и танци

19.06.2018 07:36

40 състава и индивидуални изпълнители от община Дулово, от съседни общини и области  взеха  участие в петото-юбилейно- издание на Фолклорния събор „Грънчарово пее и играе“-2018, провело се в събота, 16 юни. Слънчевото и горещо време не попречи на изпълнителите на добруджански песни и танцовите състави от читалища, пенсионерски клубове, клубове на инвалида , от училища,  да покажат своето изкуство на специално изградената сцена в двора на бившето училище в село Грънчарово. Съборът бе открит от кмета на селото - Петър Иванов, а поздравителни адреси до организаторите и участниците изпратиха кмета на Община Дулово-д-р Юксел Ахмед, поднесен от заместник-кмет Доротея Тотева,  от областния управител-Ивелин Статев, от изпълнителният директор на „Каолин“ЕАД Радомир Чолаков. Гости на събитието бяха председателят на ОбС Дулово, инж.Сезгин Галиб, кмета на общината д-р Юксел Ахмед, заместник-кмет Доротея Тотева.

При отлична организация, близо 6  часа продължиха изявите на талантливите самодейци от различни възрасти, като на всички участници организаторите подариха благодарствени  грамоти и красиви статуетки, беше осигурен и обяд.

За да стане възможно и това пето издание на уникалния добруджански събор най-голяма е заслугата на Велчо Димитров, който е родом от селото. По негова идея и с финансовата му помощ, читалището и кметството реализират едно много мащабно за района събитие, което събира песента и танца на добруджанците-преселници. Идеята е една - да се съхрани духът на Добруджа и да се помни, че България е една –една е Добруджа- силна, безкрайна, красива.

Жители и гости на село Грънчарово,благодариха на народно читалище „Христо Ботев-1941“, кметството, Община Дулово и фирмите „Стормфиш“ –Велико Търново, „Церера-Агро“Дулово,  ЗП“Ивайло Петров“ с. Грънчарово за отличната организация и неповторимите емоции с добруджанските песни и танци.

Ваня Петрова